O nama


Priča o udruzi Mike počinje 7. Lipnja, 1982. godine rođenjem Milana Ožića, zvanog Mike. Milan je cijeli život bio velika inspiracija i nadahnuće svima koji su ga poznavali jer je odisao nevjerojatnom pozitivom koja je osvajala svakog tko se s njim susreo, pa makar i jedan dan. Tijekom svog djetinjstva Mike je bio dobri duh Crvenog igrališta na Dugišu, gdje je dane provodio igrajući balun kojeg je neopisivo volio i živio. U tinejđerskim danima,dok je igrao u Zmaja, na jednom od liječničkih pregleda, saznao je da ima srčanu manu te je bio prisiljen prestati s intenzivnim sportskim aktivnostima, koje je ubrzo zamjenio novim strastima, putovanjima, upoznavanjem drugih kultura, običaja i ljudi te promoviranjem svog kraja. U početku je putovao uglavnom prateći Hajduka i reprezentaciju, koje je strašno volio i poštovao, no ubrzo nakon što je završio srednju školu kreće s neprestanim putovanjima i u konačnici velikim putovanjem oko svijeta, na kojem je upoznao mnoge ljude i koje je iskoristio za promociju rodnog kraja.

Milan je imao nevjerojatnu moć da se uvuče pod kožu svakom tko ga upozna, on je bio taj koji je svijet oko sebe činio boljim, ljepšim i zarazno veselim mjestom. Njegov svaki osmijeh bi dotaknuo svakog tko se zatekao u njegovom društvu.

Strast prema običajima, rodnoj grudi i dobroj kapljici pretočio je u veliki projekt nazvan Wine Expo, koji je u svoje vrijeme slovio za jedan od najvećih vinskih festivala na ovim područjima, Wine Expo je rastao i razvijao se iz godine u godinu zajedno sa svojim Milanom sve do 5. Srpnja, 2011. Godine kad se iznenada gasi Milanov život i naprasno prekida njegova misija na ovom svijetu.

Nedugo nakon njegova odlaska, Milanovo društvo, osjećajući veliku prazninu u sebi i oko sebe dolazi do zaključka da su dužni nastaviti njegovu misiju na ovom svijetu i potruditi se da njegove ideje, ljubav i strast za napretkom i boljitkom društva ne ugasnu zajedno s njim te osnivaju udrugu koja će nastaviti gdje je Milan, naglo i neočekivano, stao.

24. veljače, 2012. Godine osniva se udruga Mike, koja do današnjeg dana sudjeluje i organizira mnoge akcije na Rivijeri i šire, s ciljem pomaganja potrebitima i povećanjem kvalitete života u našoj zajednici.

Tijekom svih proteklih godina udruga samostalno organizira i provodi:
• Stipendije usmjerene prema deficitarnim zanimanjima u srednjim i strukovnim školama u Makarskoj
• Memorijalni festival Mike ( u početku pod nazivom Memorijalni turnir Mike)
• Božićnu kućicu Mike u sklopu Božićnog Grada u Makarskoj
• Program doniranja vrtićima,školama i sličnim ustanovama na području Makarske Rivijere
• Brojne akcije prikupljanja pomoći potrebitima
• Humanitarne akcije

Udruga Mike je od osnutka do danas prikupila i pomogla prikupiti otprilike 200 000 kuna humanitarne pomoći kroz svoje programe i akcije.

Osim toga udruga Mike kao partner, prijatelj i podrška sudjeluje i u brojnim drugim akcijama iniciranim i organiziranim od strane trećih osoba, od kojih bismo izdvojili organizaciju dobrovoljnih darivanja krvi u suradnji s Crvenim Križem Makarska te akciju Građanske inicijative SOS Osejava koja se borila za spasa prirodnog okruženja poluotoka Sv. Petar i Osejava.

Najveće bogatstvo ove udruge su svi prijatelji i volonteri na čijim je krilima izvedena svaka akcija naše udruge. Broj volontera iz godine u godinu raste a time i jača naša želja za daljnim napretkom i radom. Volonteri su pokretačka snaga naše udruge, o čemu najviše i govori činjenica da je u samo jednoj akciji; Božićni grad Makarska 2017. ; sudjelovalo 256 volontera.

Osim volontera postoje i neke osobe i firme bez kojih ništa ovo ne bi bilo ovako jednostavno, udruzini dobri prijatelji od prvog dana: Brko (Željko Babić, struja), Šiljo (Ivica Radonjić, prijevoz), dj Spajić (Zoran Spajić, glazba) te svi njihovi djelatnici i kolege.

Uz želju da na najljepši mogući način očuvamo uspomenu na našeg prijatelja a pritom dotaknemo što više srca i pomognemo što više duša, članovi, volonteri i prijatelji udruge Mike daju sve od sebe da organiziramo što više akcija i pomognemo što više osoba koji našu pomoć trebaju. Želimo biti primjer u našoj zajednici i šire, povećati broj volontera i osvijestiti ljude o tome koliko je važna tolerancija, zajedništvo i solidarnost, što za samog volontera, tako i za cijelokupnu zajednicu u kojoj živimo.

 

Tko stoji iza udruge Mike?

Osnivači udruge su Dragan Ožić, Milanov brat i prvi predsjednik udruge, njegova supruga Paula Puharić, Vlado Talaja, Josko Batošić Joja, Mate Kovačević Kovač, Toni Batinić Bat, Goran Jović Jova, Mirko Šalinović Šala, Vitomir Vito Gavrilović, Zoran Paunović, Milan Babić Babalo i Stipe Šulenta Šule (trenutni predsjednik). Nakon nekog vremena udruzi se priključuju Antonio Toni Brkulj, Antun Skočibušić Skočo ( trenutni tajnik udruge), Ivan Staničić Staniša, Ana Gaće, Tea Šarić Teus i Marija Mare Ivanković.

Udruga s javnosti komunicira putem e-mail adrese, facebook i instagram stranica i konačno, dugoočekivane web stranice koje uglavnom vode Tea i Mare.
Za sve dodatne informacije stojimo na raspologanju!

Imate pitanje?

Za sva vaša pitanja, prijedloge, kritike i ostalo smo tu...